Samels Court – windows replacement


SEH Commercial’s technical solution solves ’60’s problem

Samels Court is an imposing residential locality of three apartment buildings comprising 44 apartments, positioned just off the busy A4 main route into Hammersmith, West London, bringing traffic from the west past Heathrow. The apartment blocks, two 3-storey units and one 4-story building were constructed in the 1960’s and are set in attractive communal gardens with ample residents parking. Originally local authority owned, the one and two bedroom apartments are now privately owned and managed by the owners group, Samels Court (W6) Limited.

The Samels Court properties have an original period architectural feature where the main room windows project forward of the building walls in a “bay-window” configuration. In addition to this as the windows are at the corner of the building there is the added element of forming the complete window with two faces at right angles to each other. Although not structural elements, the shape and mounting is unique and not readily available to the refenestration industry.

SEH Commercial’s technical department provided a unique engineering design solution to facilitate the correct installation of the new Rehau window products. SAE produced a galvanised steel structure which will provide a long lasting replacement for the original timber framework which carries the double-aspect windows and the curtain walling below the window.

“I had never come across this design during my lifetime in the window industry,” says Glen Swatman, SEH Commercial Managing Director. “We designed a steel sub-frame assembly which could be installed easily and provide a far more robust and longer lasting solution to the forward project required for the replacement windows. This was immediately approved by the Structural Engineer and we carried out a trial installation to be certain the fit was perfect. Once this was approved by the Client we went into production and carried out the program.”

James Harrington of Congreve Horner was the surveyor on this project. “The window feature was one of many 1960’s designs and although the properties had received some replacement windows in the past, the owners agreed a major refurbishment project. SEH Commercial’s frame solution was innovative and successful. The choice of slimline frames maintained the original sightlines to keep the buildings’ style as did the shiplap style of cladding below the windows. Even the original cantilever feature on the cills was maintained with the new high-performance windows supplied by SEH. We have also used special glass with different thicknesses to provide the best climatic and acoustic performance.”

RELATED PROJECTS

Past & Present Projects


x

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

I accept I decline Privacy Center Privacy Settings Learn More about our Cookie Policy